top of page

Is het Nationaal Koopfonds de oplossing om starters aan nieuwbouwwoning te helpen?

In de loop van dit jaar komt er naar alle waarschijnlijkheid een nieuwe regeling om starters te helpen op de woningmarkt. Door deze nieuwe regeling, het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen, kunnen zij gemakkelijker een nieuwbouwhuis kopen. De regeling is bedoeld voor huishoudens met een inkomen tussen de € 40.000 en € 65.000. Het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen, of kortweg Nationaal Koopfonds, is een initiatief van de stichting OpMaat. De overheid stopt bij aanvang € 40 miljoen in het fonds. De verwachting is dat de eerste huizenkopers er nog vóór de zomer gebruik van kunnen maken.

Hoe werkt het?

Ben je starter op de woningmarkt, voldoe je aan de inkomensvoorwaarden en is de nieuwbouwwoning die je wilt kopen niet duurder dan € 355.000? Dan kun je een korting op de koopprijs van het huis ontvangen. Die korting kan oplopen tot een bedrag van € 75.000.

Belangrijk om te weten is wel dat deze korting een lening is. Bij verkoop van de woning dient er een bedrag te worden terugbetaald. Indien de woning met winst wordt verkocht moet er een deel van de overwaarde, ruim 20%, worden afdragen aan het fonds.


Bedenkingen

Toch zijn er ook wel wat vragen en bedenkingen bij het plan. Ten eerste omdat de bouwer van de huizen zich moet aansluiten bij het Nationaal Koopfonds en het maar de vraag is of elke projectontwikkelaar dat gaat doen. Bovendien zijn er niet veel nieuwe huizen die minder dan € 355.000 kosten. Daardoor betwijfelen veel experts of de regeling effect heeft.


Hoogte hypotheek

Ook is het maar de vraag of de gemiddelde startende koper voldoende hypotheek kan krijgen. Met een inkomen van € 40.000 kun je momenteel ongeveer € 170.000 lenen (peildatum 15 februari 2023). Zelfs als je een korting krijgt van € 75.000 mag de woning niet meer dan € 245.000 kosten.

Bij (gezamenlijke) inkomens vanaf € 65.000 ziet het financiële plaatje er beter uit. De maximale leencapaciteit bedraagt op dit moment dan ongeveer € 290.000. In combinatie met een korting is het dan wel mogelijk om een huis van € 355.000 te kopen.


Erkend Hypotheekadviseur

Ben jij starter op de woningmarkt? Dan zijn er naast het Nationaal Koopfonds misschien andere regelingen waarvan je gebruik kunt maken. Wil je daar meer over weten? Neem dan contact met ons op. De adviseurs van Van Noordenburg Financieel Adviseurs zijn expert op het gebied van hypotheken. Wij leggen je graag uit wat je mogelijkheden zijn.

Recent Posts

See All

Alles wat je wilt weten over beleggen

Alles wat je wilt weten over beleggen Steeds meer mensen zijn zich bewust dat beleggen echt noodzakelijk is. Naast de hoge inflatie, lage rente en de terugtrekkende overheid moet jij zelf meer regelen

Comments


bottom of page